maanantai 18. huhtikuuta 2011

Hallitusspekulaatiota

Oikeiden töiden ohessa en malta olla spekuloimatta vaalien jälkeisenä päivänä tulevia hallitusneuvotteluita. Aloitetaan faktoista. Keskusta (-16 paikkaa) ja Vihreät (-5 paikkaa) ovat käytännössä jo ilmoittaneet siirtyvänsä oppositioon. Yhtä selvää on, että PerSuja (yht. 39 paikkaa) ei voi jättää hallituksen ulkopuolelle. Hallitusneuvotteluissa oikeasti mukana olevat suuret puolueet ovat siis suurin puolue Kokoomus (44 paikkaa), oppositiota johtanut SDP (42 paikkaa) ja suurvoiton ottaneet PerSut (+34 paikkaa). Sen jälkeen peli onkin sitten aivan auki. Joitain suuntaviivoja voidaan kuitenkin jo arvailla.

Aloitetaan Kokoomuksen mahdollisuuksista. Kataisen ainut mahdollisuus on saada PerSut ja SDP kummatkin hallitukseen. Ainoastaan PerSujen kanssa tehty oikeiston ja ääri-oikeiston allianssi RKP:llä ja KD:llä maustettuna ei saa taakseen tarvittavaa tukea Eduskunnassa (yht. 98 paikkaa). Toisaalta Vasemmistoliiton (15) olisi täysin mahdotonta mennä tämänkaltaiseen hallitukseen.

SDP:llä sitävastoin on muikea tilanne neuvotteluihin. Se voi valita joko Kokoomuksen ja PerSujen kanssa tehdyn erittäin vahvan koaliition, tai PerSujen ja Vasemmistoliiton kanssa tehdyn oppositiokoaliition. Jälkimmäinen näyttää Demareiden ja itse asiassa myös PerSujen kannalta paremmalta vaihtoehdolta, ainakin lyhyellä tähtäimellä asiaa katsottuna.

Kokoomuksen johtamassa hallituksessa ensinnäkin kynnyskysymykseksi saattaa nousta Portugalin lainan allekirjoittaminen. Soini nosti tänään asian jo ykkösagendaksi. Toisaalta Katainen on paaluttanut Kokoomuksen kannan ja ei sitä varmaankaan muuta. Lisäksi hallituksen salkkujaosta tulisi tässä vaihtoehdossa erinomaisen vaikea. Kokoomus epäilemättä suurimpana näistä puolueista olettaa itselleen vähintään kaksi korkeimman tason ministeri-salkkua. Pääministeriksi Katainen, Ulkominiseriksi Stubb, Puolustusministeriksi Häkämies ja niin edelleen. Mitä jäisi siis SDP:lle ja Soinille, sekä Soinin puolueessa erittäin vahvan listan tehneille Suomen Sisulaisille? Luulen että puolueiden sisäisen kamppailun takia Sinipunapersu -hallituksesta tulee mahdoton. Suurimmat päätökset tehtäisiin akselilla Katainen-Stubb-Häkämies-Urpilainen-Heinäluoma-Soini-Halla-aho. Kuulostaako mahdolliselta? Enemmän politiikkaa seuraavat osaavat varmaan arvioida.

PerSut ja SDP saavat enemmän, jos tekevät oppositiosta tulevan hallituksen ja houkuttelevat aina valmiin RKP:n mukaan. Vanha nyrkkisääntö on, että vahvan hallituksen saa jos hallituksen takana on yli 110 Eduskuntapaikkaa. SDP (42), PerSut (39), Vas (15), KD (6) ja RKP (9) paikkaa saisivat yhteensä 111 paikkaa taakseen. Todennäköisintä onkin, että Timo Soinista tehdään pääministeri. Äänikuningas, tasaisimmin koko Suomesta ääniä saanut puolue ja valtavan äänivyöryn puolueelleen tuonut henkilö on nyt Presidentillisessä nosteessa. Neuvotteluissa pääministerin paikasta SDP:n kanssa hän on ohittamaton.

Toisaalta, tämän saadakseen Demareiden tulee saada kaikki muut avainministeriöt. Juttasta tulee Ulkominiseri, Heinäluomasta Valtionvarainminiseri, Jungnerista Liikenneministeri, Heli Paasiosta Työ- ja Elinkeinominiseri ja niin edelleen. PerSut ja heidän äärioikeistolaissiipi Halla-ahon johdolla saavat haaveilemansa Sisäasiainminiserin paikan. Arhinmäelle voidaan jakaa Opetusminiserin salkku, RKP:lle ja Wallinille sopii Ulkomaankauppa- ja Kehitysyhteistyöministerin salkku. Kuuden paikan Kristilliset suostuvat tietysti mihin salkkuun tahansa.

Tämä siis lyhytnäköisesti. Suurin puolue jätettäisiin hallituksen ulkopuolelle ja siitä syntyisi äänivyöry Kokoomukselle ja Niinistölle Presidentinvaaleissa. Sitten hallituspuolueet häviäisivät seuraavat kuntavaalit ja loppu tälle koaliitiolle nähtäisiin seuraavissa Eduskuntavaaleissa, jossa uuden uudistuksen tehneet Keskusta ja entistä vahvempi Kokoomus ja Vihreät tulisivat vaaleihin uudella ryminällä. Hallitus saattaisi kaatua jopa ennen vaalikauden loppua. Ei siksi, etteikö Soini-Urpilainen-Heinäluoma akseli toimisi, mutta siksi että PerSut eivät tule kestämään ryhmänä tai puolueena Eduskunnassa neljää vuotta. On siellä nyt niin monta kylähullua Arkadianmäellä, jotka eivät yksinkertaisesti puoluekuriin suostu.

Ei kommentteja: